Research into the following seal:-

Gough Whitlam’s Seal

Research finding No. 1:-

The Governor-General Ms Quentin Bryce was asked if the seal shown above was the seal referred to in
the Commission given by Queen Elizabeth 11 to Ms Quentin Bryce.

An administrative assistant from Government House in Canberra replied that the seal shown above
the same seal as the one that is on the Governor-General's Commission*.

IS

Research finding No. 2:-

The Garter King of Arms at the College of Arms in London was asked if the seal shown above, which
has been described as the Great Seal of Australia, is recognized in British law and can be used by the
Queen of the United Kingdom.

The Garter King of Arms of the College of Arms stated:-

""The devise submitted does not incorporate any Royal Arms.
These Royal Arms are the Armorial Bearings of the Commonwealth of Australia.

Her Majesty is described as Queen of Australia on the seal and not Queen of the United Kingdom.
I do not have any relevant record in my office; but I suspect the seal was approved by the Governor
General acting on behalf of the Sovereign. "

"There are scores if not hundreds of Letters Patent of Armorial Bearings that have been issued to
Australian citizens or Australian corporate bodies (Royal Flying Doctor, Royal Surf Lifesaving etc) of
which The Queen is described as Queen of Australia. ** (Patron)

Use of this Seal since 1973 should be challenged as to whether *it is lawful when used by the
Governors to give ascent to Bills /Acts of the Parliament of the Commonwealth of Australia™

The Commonwealth of Australia Gazette No: S181 of Wednesday 10th September 2008 states that the
Commission was by "ELIZABETH THE SECOND, by the Grace of God Queen of Australia and Her
other Realms and Territories, Head of the Commonwealth**

""Passed under the Royal Sign Manual and the Great Seal of Australia appointing Quentin Alice
Louise Bryce AC to be Governor-General of the Commonwealth of Australia' ""and conferring powers
in accordance with Letters Patent dated 21st August 2008 and in accordance with Section 2 of the
Constitution of the Commonwealth of Australia™

But Sir, the "Queen of Australia" is within the Royal Style and Title Act 1973(C'wth) and is
outside the Commonwealth of Australia Constitution Act from 1st January 1901, inter alia with the
Commonwealth of Australia Constitution Act 1900 (UK) {63 & 64 Vict.] [Ch. 12J.

The Armorial Bearings of the Commonwealth of Australia, granted by King George V under
the Royal Warrant of 1912, have been referred to as the "Great Seal of the Commonwealth™
but there is no constitutionally authorized "Great Seal of Australia™.



